Musikresidens i Upplands-Bro

Under hösten och vintern 2023–2024 genomfördes ett musikresidens i Kungsängen, Upplands-Bro, där en ensemble ur Romeo & Juliakören skapade i nära samverkan med barn och äldre.

Under residenset samverkade ensemblen med elever från två klasser i årskurs 2 i Bergaskolan, med äldre från en kulturklubb i kommunen och med andra musikintresserade äldre.

Kortfakta om residenset 

  • Genomfördes i Kungsängen, Upplands-Bro oktober 2023 – januari 2024.
  • Föreställningar på Ekhammarscenen och stora scenen i Kulturhuset,  Kungsängen
  • Träffarna/workshoparna leddes av regissören Benoit Malmberg, sångarna/skådespelarna Anna Ander och Peter Armitstead Åström från Romeo & Juliakören samt musikern Olof Ander.

Vad var syftet med residenset?

Syftet var att ta fram en scenisk musikföreställning för barn, där barn och äldre i Upplands-Bro kommun var medskapande under processen. Den färdiga föreställningen skulle även passa att framföras för barn och äldre tillsammans.

Hur gick residenset till?

Ensemblen träffade barnen uppdelade i två grupper tillsammans med några äldre i totalt 12 workshopar vid 6 tillfällen, där de tillsammans fick sjunga, spela och dansa. Både barn och äldre gav inspiration till föreställningen i gemensamma samtal och barnen gjorde teckningar. De möttes över generationsgränserna och färdades 100 år bakåt i tiden. Barnen fick ta del av svensk folkmusiks rika musikskatt och lära känna ett äldre språkbruk.

Residenset avslutades med en provföreställning på Ekhammarscenen i Kungsängen i januari 2024 för personal och anhöriga samt två skolföreställningar.

Vad blev resultatet?

Resultatet blev en musikteaterproduktion för barn 8-12 år, som även fungerar för barn och äldre att se tillsammans: Kyssen baserad på en novell av Hjalmar Söderberg. Residenset hade delvis fokus på deltagande (community-metod) då barnen och de äldre medverkade på scen med sång, dans och spelande i samband med den första provföreställningen. Totalt cirka 400 barn fick ta del av skolföreställningarna.

Det långsiktiga resultatet blev att samarbetet mellan ensemble och kommun fortsätter. Romeo & Juliakören förlägger exempelvis några öppna måndagsrepetitioner på scenen i Kungsängen dit kommunens invånare är välkomna.

Om samarbetet

Musikresidenset var ett samarbete mellan musikteaterensemblen, Region Stockholm och Upplands-Bro kommun. 

  • Senast granskad: 19 mars 2024