Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116745-118852

Stockholms läns museum

Stockholms läns museum arbetar kontinuerligt med projekt och flera har koppling till hälsa. I landstingets projekt Seniorkultur fick deltagarna fördjupa sig i en konstnärs liv och se på reproduktioner av hens konstverk. Denna insats går att beställa som kulturutbud, liksom programmet Se och upplev konsten som innebär att museet kommer till ett äldreboende och berättar om den offentliga konsten på plats.

Museet har även på olika sätt deltagit i landstingets forskningsprojekt Rehabilitering med kultur som Danderyds sjukhus ansvarar för. Tillsammans med en konstpedagog fick deltagare göra en skulpturvandring i centrala Stockholm i lugnt tempo med tid för reflektion och samtal om konsten. Vandringen avslutades med en fika i Kungsträdgården. Projektet är beskrivet i rapporten Konsten att förändra sin egen subjektivitet (s.29 och framåt). I en annan insats deltog patienterna i en måleriworkshop som hölls av museets konstpedagog. Workshopen utgick från betydelsefulla platser i deltagarnas förflutna. Museet har även genomfört en konstkurs med en annan deltagargrupp som fått måla, skulptera och teckna.

Tillsammans med landstingets andra länskulturkonsulenter har museet även medverkat i en kulturinspirationsdag för personal inom äldreomsorgen där ett smakprov på programmet Se och upplev konsten gavs.